Taylor Brammer Landscape Architects Pty Ltd

Sydney +61 2 9387 8855
South Coast +61 2 4267 5088

Faculty of Engineering and Information Technology UTS

Client: University of Technology
Location: Ultimo, NSW
Year: 2014
Image Credits: James Heron
Awards:

The latest addition to the University of Technology’s (UTS) urban campus, the recently completed leading edge Faculty of Engineering and Information Technology is a catalyst in fusing environmental technology with modern teaching to support UTS’s Model of Learning.

Designed by Denton Corker Marshall with Taylor Brammer providing landscape design and systems, this $229 million, 12-storey building seamlessly integrates state-of-the-art teaching spaces to achieve a 5 star green star rating with a real time building performance data display. The buildings "giant and crooked crevasse" cuts through the middle of the building to allow natural light to flood down on to the internal atrium spaces below.

The atrium allows for the natural ventilation to flow through the project, improving air quality.Integral to the air quality strategy, the Dean’s winter garden located on the 12th floor was designed to capitalise on its northerly aspect with half the garden atrium, open to the sky above, acting as a visual offset to the internal views of the binary facade. The planting selection accentuated the textural variation between the geometric order and nature of the binary facade, with lush leafy plantings to create a unique microclimate tucked within the northern end of the crevasse.

 The vegetated green wall in the Deans winter garden provides visual contrast to the internal views of the highly articulated facade and an integration leading edge architectural and Environmentally Sustainable Design principles.The building is targeting a 5-star Green Star Rating from the Green Building Council of Australia with Environmentally Sustainable Design landscape features including vegetated wall systems for air quality, water filtration, and visual amenity and endemic planting species.The pedestrian laneway linking Wattle and Jones streets is located between two 12 storey buildings, spanning across service areas and car parking for the building. The inherent low light, enclosed nature of the lane way and on slab planting required innovative design to the planter beds to allow the best cultural conditions for plants, in what is a challenging environment.

t.